Staten behöver anställa tusentals

STATSFÖRVALTNING2018-06-13
148 500 personer ska nyanställas i staten fram till slutet av 2022, enligt en beräkning som ST har gjort. Många av dem kommer att arbeta med it.

STs prognos bygger på uppgifter om personalomsättningen i staten och utgår från att antalet anställda kommer att ligga på ungefär samma nivå som i dag, förklarar utredaren Marie Martinsson för Publikt.

Bland de yrken som kommer att efterfrågas finns it-analytiker, jurister och civilekonomer, enligt prognosen.

STs uppfattning är dock att det behöver anställas fler inom statlig verksamhet och infrastruktur, och att det därför inte räcker med att återbesätta tjänster när någon slutat, kommenterar STs ordförande Britta Lejon i ett pressmeddelande.

”Staten behöver locka till sig en mångfald både i kompetens och bakgrund. Det är viktigt för att kunna fortsätta ge god service till medborgarna. Men för att lyckas med rekryteringen behöver fler se staten som en attraktiv arbetsgivare. Staten behöver kunna erbjuda trygga villkor och en god arbetsmiljö”, skriver hon i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.