Staten behöver anställa tusentals

STATSFÖRVALTNING2018-06-13

148 500 personer ska nyanställas i staten fram till slutet av 2022, enligt en beräkning som ST har gjort. Många av dem kommer att arbeta med it.

STs prognos bygger på uppgifter om personalomsättningen i staten och utgår från att antalet anställda kommer att ligga på ungefär samma nivå som i dag, förklarar utredaren Marie Martinsson för Publikt.

Bland de yrken som kommer att efterfrågas finns it-analytiker, jurister och civilekonomer, enligt prognosen.

STs uppfattning är dock att det behöver anställas fler inom statlig verksamhet och infrastruktur, och att det därför inte räcker med att återbesätta tjänster när någon slutat, kommenterar STs ordförande Britta Lejon i ett pressmeddelande.

”Staten behöver locka till sig en mångfald både i kompetens och bakgrund. Det är viktigt för att kunna fortsätta ge god service till medborgarna. Men för att lyckas med rekryteringen behöver fler se staten som en attraktiv arbetsgivare. Staten behöver kunna erbjuda trygga villkor och en god arbetsmiljö”, skriver hon i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA