Bild: Istockphoto

Staten drabbas av fem it-incidenter i veckan

DIGITALISERING2016-10-11
MSB har sedan i april samlat in information från de statliga myndigheterna om allvarliga störningar i deras it- och datasystem. Syftet är att i samarbete med Försvarsmakten och Säpo publicera en offentlig rapport till regeringen efter årsskiftet.

”Jag tror att man ska vara försiktig att dra några stora slutsatser ännu beroende på det underlag vi har, men om ett par år kommer vi att kunna se på det här på ett helt annat sätt” säger Richard Oehme, chef för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet vid MSB, till Ekot. 

Sedan i april har 131 rapporter kommit in till MSB. I minst 7 av fallen har det resulterat i en polisanmälan. I ytterligare 21 inrapporterade fall överväger MSB om de upptäckta it-störningarna ska polisanmälas. Granskningen ska ge en helhetssyn över it-störningar och leda till motmedel och skyddsåtgärder som kan skydda samhällsviktig verksamhet för it-attacker.

Det finns inget som tyder på att problemen med it-relaterade störningar i samhället kommer att minska i framtiden, enligt MSB.

”Jag tror att vi kommer att se mer och mer utav den här typen av störningar i och med att vi är så mycket, mycket mer beroende just av informationsteknologi. Så ja, jag tror tyvärr att vi kommer att se mer störningar ännu ett tag framöver”, säger Richard Oehme till Ekot. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.