”Staten föredöme som arbetsgivare”

MYNDIGHETER2013-09-02

Staten är en både föredömlig och attraktiv arbetsgivare. Det kommer Statskontoret fram till i en studie, baserad på en undersökning av 203 myndigheter.

Många myndigheter arbetar aktivt med sin arbetsgivarroll, vilket bidrar till att göra staten till en attraktiv och föredömlig arbetsgivare. Kompetensförsörjningen i staten fungerar väl, men det finns utmaningar i form av få karriärmöjligheter och svårigheter att behålla ung kompetens, skriver Statskontoret.

Enligt studien har allmänhetens uppfattning om myndigheten en betydande positiv inverkan för kompetensförsörjningen. Goda möjligheter att lära sig nya saker och utvecklas i sitt arbete är faktorer som gör det lättare att rekrytera.

Bristande karriärmöjligheter bidrar till att det är svårt att behålla unga anställda. Unga har en hög rörlighet på jakt efter nya utmaningar och erfarenheter hos nya arbetsgivare. Bristande karriärmöjligheter påverkar framförallt små myndigheter.

”Det är viktigt att även fortsättningsvis kunna attrahera den skarpaste kompetensen till staten där komplexa arbetsuppgifter ställer höga krav. Det är därför glädjande att staten lyckas med att vara en attraktiv arbetsgivare”, skriver Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA