Staten förlorar på flykt från a-kassan

STATEN2008-02-18

Staten fick in en miljard kronor mindre än beräknat på a-kassan förra året. Den avgiftshöjning som var tänkt att öka intäkterna fick istället en av tio att gå ur sin a-kassa.

Höjningen av a-kasseavgiften motsvarar i genomsnitt 250 kronor per månad, uppger Dagens eko. Men eftersom 400 000 personer gick ur a-kassan blev statens inkomster lägre än väntat.

Prognosen i regeringens budget var ursprungligen att a-kasseavgiften skulle ge en intäkt på 10 miljarder kronor förra året. Vid halvårsskiftet justerades budgeten till 8,9 miljarder. Slutresultatet blev ännu lägre, knappt 8,7 miljarder kronor.

I den summan har man räknat med att a-kassorna betalar in avgifter för dem som straffat ut sig genom att inte betala. Den som inte säger upp sin a-kassa utan bara slutar betala blir skyldig för tre månader. Under förra året var det många som lämnade a-kassan på det sättet, och första halvåret i år ska a-kassorna betala in deras utestående avgifter till staten. Totalt handlar det om cirka 250 miljoner kronor.

Transports a-kassa hävdar att de inte ska behöva betala in pengar för dem som straffat ut sig och vill ha en juridisk prövning av saken. En sådan prövning får principiell betydelse för övriga a-kassor också.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA