Staten inte allför klåfingrig

REGLER2005-12-19

Staten är inte särskilt klåfingrig i förhållande till kommunernas verksamhet. Den slutsatsen dras i en rapport från Statskontoret om myndigheternas reglering av kommunal verksamhet.

Statskontoret har hittar cirka 4 300 gällande myndighetsföreskrifter. Av dem är 542 stycken sådana som reglerar kommunal verksamhet. 20 myndigheter har utfärdat föreskrifter, men Vägverket, Skolverket och Socialstyrelsen står för 82 procent av dem.

Skolverket och Socialstyrelsen har i allmänhet föreskrifter inriktade på yrkesutövning snarare än kommunal verksamhet.

Kommunala företrädares kritik mot myndighetsregler är missriktad. Kritiken berör nästan inte alls myndighetsföreskrifter som är direkt riktade till kommunal verksamhet säger generaldirektör Anders L Johansson i ett pressmeddelande.

Enligt Anders L Johansson är det oftast kommunpolitiker som tycker att myndighetsföreskrifter är onödiga, medan tjänstemännen ofta är tacksamma för att få stöd och vägledning.

Statskontoret anser att det finns otydligheter i hur myndigheter ska använda möjligheten att utfärda föreskrifter. Därför bör regeringen ta initiativ till en samlad översyn.

Statskontorets undersökning är gjord på uppdrag av Ansvarskommittén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA