Staten måste ta ansvar för avvecklingen av kassaservicen

POSTEN2004-09-13
ST inom Posten har lämnat ett remissvar över utredningen av Postens Kassaservice. Bland annat anser avdelningen att staten har det största ansvaret för kostnaderna vid en avveckling av kassaservicen.
Av:  Christian Örjestål

Regeringens utredare av Postens Kassaservice anser att Posten ska befrias från sitt uppdrag. En lösning föreslås där staten upphandlar kassaservicen från banker eller affärskedjor.

STs hållning, i frågan om Svensk Kassaservice vara eller icke vara, är i grunden att Posten ska ansvara för grundläggande betaltjänster medan ägaren staten ska finansiera verksamheten fullt ut. En åsikt som inte delas av staten.

Med den bakgrunden anser ST inom Posten att "ett fortsatt åtagande i samma omfattning som för närvarande inte är möjligt".

Staten har dessutom "ett stort ansvar för de kostnader som uppstår vid ett eventuellt beslut om avveckling av kassaservicen".

De största kostnaderna vid en eventuell avveckling rör personalsidan. Idag arbetar 1 800 personer inom Svensk Kassaservice, merparten är kvinnor i åldern mellan 50 till 60 år. En stor del av personalen arbetar i områden med en mycket begränsad arbetsmarknad. ST anser att staten bör ta ett övergripande ansvar för "att erbjuda anständiga avvecklingsvillkor och i förekommande fall hjälp till nytt arbete".

Avslutningsvis föreslår avdelningen att en särskild myndighet inrättas för att "ta över Postens ansvar för att utföra betalservice där marknaden inte kan lösa det".

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.