Statens bolag fuskar med upphandling

REVISION2006-06-09

De statliga bolagen följer inte Lagen om offentlig upphandling, och det finns ingen juridisk möjlighet att tvinga dem, konstaterar Riksrevisionen i en rapport.

Regeringen behöver ge tydliga direktiv för hur de statliga bolagen ska tillämpa lagen, säger Riksrevisionen.

Granskningen visar att de statliga bolagen själva bedömer om de ska omfattas av lagen eller inte. Och Nämnden för offentlig upphandling, NOU, har inte heller någon klar uppfattning om vilka bolag som ska omfattas av lagen, och därför blir tillsynen ineffektiv. Nämnden utövar inte heller någon kontroll av bolagens upphandlingar.

Enligt lagen ska statliga bolag upphandla varor och tjänster i konkurrens. Men enligt granskningen är lagstiftningen i vissa fall verkningslös. En förklaring är att de samhällsuppdrag som staten har gett bolagen tolkas olika av parterna, konstaterar Riksrevisionen, och påpekar att regeringen i flera år vetat att NOU och flera statliga bolag är oense om när lagen ska tillämpas.

Dessutom finns inga sanktioner om bolagen bryter mot lagstiftningen. Även om en upphandling skulle överklagas till domstol finns inga juridiska möjligheter att tvinga ett bolag att följa domstolens beslut. Inte heller finns det något krav på att statliga bolag ska offentliggöra en upphandling.

Svenska Spel och Posten är exempel på statliga bolag som NOU anser ska genomföra offentliga upphandlingar, men som inte gör det. Även länsrätten har bedömt att Posten ska genomföra offentliga upphandlingar.

Fakta Offentlig upphandling

De statliga bolagen handlar varor och tjänster till ett uppskattat värde på 100 miljarder kronor varje år. Det är de statliga bolag som har ett särskilt samhällsansvar som ska tillämpa lagen om offentlig upphandling. Syftet är att öka konkurrensen bland leverantörerna och därigenom bidra till bättre kvalitet och lägre priser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA