Statlig chef åtalad för mutbrott

MUTA2007-04-10

En avdelningschef på Riksantikvarieämbetet har åtalats misstänkt för mutbrott. En vd för ett dataföretag som myndigheten gjort affärer med åtalas för bestickning.

Det var under våren 2004 som det kom fram att anställda på Riksantikvarieämbetet bjudits på julbord och segelturer av dataföretaget. Myndigheten hade köpt konsulttjänster av företaget. En intern anmälan gjorde myndighetens ledning uppmärksam på vad som hänt. Ytterligare sju anställda som deltagit i de aktiviteter dataföretaget bjöd på har också misstänkts för mutbrott, men åtalet omfattar bara avdelningschefen och vd för dataföretaget.

Den som är offentliganställd får inte ta emot gåvor, resor, middagar av det här slaget om det inte är i direkt anslutning till ett organiserat program, konstaterar Riksantikvarieämbetet i ett pressmeddelande i samband med åtalsbeslutet. Det anses kunna påverka arbetstagarens tjänsteutövning och i det här fallet val av konsultfirma.

Myndigheten kommer nu att utreda vilka omedelbara arbetsmässiga konsekvenser åtalet får för den mutmisstänkte chefen. Ärendet kommer att behandlas i personalansvarsnämnden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA