Statlig sektor krymper

STATEN2012-06-08

Antalet statliga myndigheter har minskat de senaste åren. Trots det är antalet årsarbetande i stort sett oförändrat. Men statens andel av den totala ekonomin krymper sakta.

Den 1 januari 2011 fanns det 377 myndigheter i Sverige. Det innebär att antalet har minskat med närmare 100 myndigheter sedan år 2007, då det fanns 468 myndigheter. Sammanlagt under perioden har 146 myndigheter lagts ned och 55 nya tillkommit.

Antalet årsarbetskrafter vid myndigheterna är dock i stort sett oförändrad. Den statliga förvaltningen har med andra ord inte minskat särskilt mycket i omfattning, konstaterar Statskontoret i en rapport.

”Minskningen av antalet myndigheter är främst ett resultat av sammanslagningar. Vi har fått färre men större myndigheter. Samtidigt kan vi se att mer än 40 procent av dagens myndigheter är relativt små”, konstaterar Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.

Den offentliga sektorn minskar totalt sett, både räknat som andel av bruttonationalprodukten (BNP) och av den totala arbetskraften. Sett i förhållande till BNP har statens inkomster och utgifter minskat snabbare än kommunsektorns.

Medborgarna är mer nöjda med kommunala verksamheter än med statliga. Av de kommunala verksamheterna är man mest nöjd med sjukvården. Medborgarna har dock blivit mindre nöjda med den service som finns i den egna kommunen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA