Statliga myndigheter bättre på miljö

MILJÖ2017-04-13

Myndigheterna har blivit bättre på aktivt miljöarbete och fördubblat antalet resfria möten. Det konstaterar Naturvårdsverket i sin årliga rapport till regeringen om miljöledning i statliga myndigheter.

Naturvårdsverket konstaterar i rapporten att myndigheterna allt oftare ställer miljökrav i samband med sina upphandlingar. Andelen har vuxit från sex av tio under 2015 till tre av fyra under 2016.

Myndigheternas utnyttjande av resfria digitala möten i stället för möten på en fysisk plats har nästan fördubblats under det senaste året. De myndigheter som arbetat systematiskt med resfria möten har minskat sina koldioxidutsläpp från resor med 23 procent under en femårsperiod, enligt rapporten. Siffran kan jämföras med en minskning på 4 procent bland övriga myndigheter.

”Myndigheterna är viktiga aktörer tillsammans med bland annat kommuner och näringsliv för att minska miljöbelastningen. Men både takten och ambitionen i åtgärdsarbetet måste öka för att de miljö- och energipolitiska mål som har satts upp nationellt och globalt ska nås”, skriver generaldirektör Björn Risinger i ett pressmeddelande.

I redovisningen lyfter Naturvårdsverket fram landets länsstyrelser. De har en central roll i miljöarbetet på regional nivå och redovisar ett omfattande åtgärdsarbete under 2016. De genomför också insatser riktade till kommuner, näringsliv och organisationer i länen.

Rapporten omfattar 185 myndigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA