Statliga semesterdagar blir kvar

POSTGIROT2003-12-01
Postgirots anställda får behålla sina extra semesterdagar vid övergången till Nordea. Därtill får de förkortad arbetstid.

– Vi har fått mycket beröm från medlemmarna, säger en nöjd Anki Lindgren, ordförande för ST-Posts Postgirosektion.

Nordeas köp av Postgirot medför att STs cirka 1 000 medlemmar där byter avtal och går över från ST till Finansförbundet. Det ST nu har förhandlat fram är övergångsregler inför övergången till ett eget bolag inom Nordea.

– Det absolut viktigaste var semesterdagarna, säger Anki Lindgren.

Övergångsreglerna innebär att de Postgiroanställda får 30 till 34 dagars semester, som i det statliga avtalet. I de privata bankerna gäller annars 25 till 28 dagar.

– De av våra medlemmar som anställdes efter 1994, vid bolagiseringen, får till och med bättre semestervillkor än de har i dag, kommenterar Anki Lindgren. De har haft samma villkor som på den privata sidan.

Som motkrav ville arbetsgivaren ta bort övertidsersättningen, men det gick facket inte med på. Resultatet blev att de som har månadslön under 32 000 kronor får övertidsersättning.

Arbetsgivaren gick också med på att anpassa arbetstiden till Finansförbundets avtal på Nordea; 38,5 timmar.

På minussidan finns förlorad ersättning för läkarbesök och medicin, sämre möjlighet till barnledighet samt kortare uppsägningstider. Det statliga avtalet ger dubbelt så långa uppsägningstider som lagen kräver.

Anställningstiden i Postgirot jämställs med den tid som gäller mellan övriga bolag inom Nordea i Sverige.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.