Statliga Teracom gör anställda avtalslösa

AVTAL2005-05-13

Teracom ska sälja sitt dotterbolag TML. Inför försäljningen har bolagets styrelse sagt upp kollektivavtalen. Det betyder att de cirka 30 anställda är avtalslösa när försäljningen är ett faktum.

– De ”går in i ett svart hål”, säger STs avdelningsordförande John-Olof Blomkvist. apropå de TLM-anställdas kommande anställningsvillkor. Det känns konstigt att ett statligt företag gör så här med tanke på att staten ska vara ett föredöme när det gäller personalpolitik, försäljningar med mera.

Enligt pressuppgifter har Teracoms styrelseordförande Håkan Tidlund förklarat att han inte känner till att kollektivavtalen sagts upp på TML.

– Det var en nyhet för mig när jag läste det i tidningen, kommenterar John-Olof Blomkvist.

Han berättar att facken på ett tidigt stadium meddelat bolagens styrelser att den tilltänkta köparen, företaget Twentyfourseven, saknar kollektivavtal för sina anställda. Seko, som är avtalsbärare, har också framfört att man försökt men inte lyckats teckna kollektivavtal med Twentyfourseven.

– Men vi fick negativ respons från styrelserna, berättar John-Olof Blomkvist.

Personalen vid TML har idag ett för branschen bra kollektivavtal, fortsätter han. En del av de anställda följde med över till TML från det gamla Televerket och har kvar sina anställningsvillkor från den tiden.

Det uppsagda avtalet går ut vid midsommar – den tidpunkt då försäljningen planeras vara klar.

Håkan Tidblad betonar att det ännu inte är klart om det blir en försäljnng. Uppsägningen av kollektivavtalet kommenterar han så här:

– Avtalet är avpassat till Teracoms verksamhet och Teracom är ett statligt bolag. Vi har därför bedömt att en köpare bör träffa ett eget kollektivavtal. Men vi kommer att säga ifrån att det inte blir någon affär om det inte blir ett kollektivavtal som följer vad som gäller på svensk arbetsmarknad

TML

Teracom Mobile Links, TML, är en ”avknoppning” från Teracom och distribuerar direkta TV-sändningar utanför studio, till exempel sportevenemang. Det har ett 30-tal anställda, av vilka sju är ST-medlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statliga bolag ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA