Statsanställda i EU får medbestämmande

INFLYTANDE2016-01-12
De statliga arbetsgivarna och fackliga organisationerna i EU-länderna har kommit överens om ett bindande avtal om medbestämmande. Förhandlingarna har letts av STs ordförande Britta Lejon, som också är ordförande i NEA, den fackliga grupperingen för statligt anställda i EU-länderna.

Enligt Britta Lejon är det endast Sverige och Danmark som i dag har lagar som garanterar det ”golv” för inflytande som avtalet innehåller för de statsanställda. Därmed kommer avtalet att innebära förbättringar i de flesta EU-länder, anser hon.

– Våra baltiska grannländer, till exempel, har drabbats av försämringar i både lagar och avtal. I alla östländer finns det stora förväntningar på det här avtalet.

Avtalet ger arbetstagarna rätt till information och möjlighet att yttra sig inför förändringar av verksamheten. Det ska också finnas en rätt till dialog i en rad frågor, exempelvis löner, kompetensutveckling, jämställdhet och arbetsmiljö.

Förhandlingarna har pågått i ett år. Avtalet lämnas nu över till EU-ländernas regeringschefer i Europeiska rådet, som förutsätts göra avtalet till ett direktiv som medlemsländerna ska införa i sin nationella lagstiftning. Dessförinnan ska kommissionen göra en sedvanlig analys av lagens konsekvenser.

Britta Lejon är nöjd med resultatet av förhandlingarna.

– Vi är väldigt glada! Det är första gången alla arbetstagare i EU får rätt till information och konsultation, och första gången som ett EU-direktiv hänvisar till fackliga organisationer.

Det fanns ett motstånd från vissa länder, bland andra Italien och Storbritannien, mot avtalets bindande form och omfattningen av de anställdas rätt till information.

– Men trots det upplever jag att det finns en vilja bland de statliga arbetsgivarna att förbättra relationerna, säger Britta Lejon. Det var så mycket som blev förstört under finanskrisen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

inflytande EU
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.