Statsanställda tar strid mot Trumps anställningsstopp

USA2017-02-14

Under Donald Trumps första vecka som president införde han omedelbart ett anställningsstopp för de federalt anställda i USA. Han paketerade detta som en del av sina försök att drain the swamp, torrlägga träsket, i huvudstaden Washington. Facket befarar att tiotusentals statsanställda blir arbetslösa.

Av:  Martin Gelin

De som drabbas av Donald Trumps beslut om anställningsstopp är inte eliten i Washington, utan snarare vanliga medelklassfamiljer ute i landet. 85 procent av de federalt anställda i USA bor och arbetar utanför Washington och de flesta av dem har löner under det nationella genomsnittet.

Enligt AFGE, fackförbundet för fede­ralt anställda, kan presidentens anställningsstopp leda till att tio­tusentals amerikaner förlorar sina jobb.

– Det här ser ut att bli värre än väntat, säger David Cox, som är ordförande för AFGE.

Donald Trumps nya regler tillåter inte att de som har tillfälliga anställningar får förnyade uppdrag när kontrakt går ut. Det kan göra mer än 150 000 anställda arbets­lösa, enligt AFGE.

När Ronald Reagan genomförde ett liknande anställningsstopp för statsanställda på 1980-talet blev resultatet akut personalbrist på många myndigheter. Antalet federalt anställda i USA har legat kvar på samma nivå – ungefär två miljoner – i mer än 50 år, trots att landets befolkning ökat med 140 miljoner invånare under samma period.

Att begränsa antalet federalt anställda är inte heller särskilt klokt som besparingsåtgärd, enligt flera analyser. När USAs skattemyndighet nyligen sade upp 13 000 anställda förlorade man två miljarder dollar i skatte­intäkter året därpå, enligt myndighetens beräkningar.

David Cox anser att Donald Trumps åtgärder kommer att skapa prob­lem för såväl de federalt anställda som för övriga invånare i USA.

– För vanliga amerikaner kommer anställningsstoppet att betyda att exempelvis socialförsäkringar och bidrag till personer med funktionsnedsättning kommer att ta betydligt längre tid att hantera, administra­tionen för krigs­veteraner kommer att vara underbemannad, köerna på flygplatserna blir längre efter­som det kommer att saknas personal som kan sköta säkerhetskontrollerna och vi kommer att sakna folk som kan garantera att vår luft och våra vatten­drag är rena.

USAs största fackförbund för offentliganställda, American Federation of State, County and Municipal Employees, har också gått ut med hård kritik av Donald Trumps attacker på offentliganställda:

»Trump pratar och pratar om att hjälpa arbetarklass och medelklass, men de enda han hjälper är Wall Street«, skriver förbundets ordförande Lee Saunders i ett pressmeddelande.

Fackförbunden för offentliganställda rustar nu för en rejäl strid med Trump­administrationen. Anställda på myndigheten för transportsäkerhet, TSA, har redan demonstrerat mot det nya anställningsstoppet, som de hävdar kan leda till att nationens säkerhet hotas.

David Cox på AFGE har även anslutit sig till den växande proteströrelsen mot Donald Trump, och deltog bland annat i »Women’s march«, då mer än tre miljoner amerikaner demonstrerade runt om i hela USA.

– Det var den enda gången jag har sett en större publik i Washington än på Obamas installationsceremoni, säger han.

Redan under sin första vecka som president införde Donald Trump ett omedelbart anställningsstopp för de federalt anställda.
Bild: CC-BY-SA
Redan under sin första vecka som president införde Donald Trump ett omedelbart anställningsstopp för de federalt anställda.
»Det kan bli värre än väntat, säger fackförbundsledaren David Cox i AFGE. Facket fruktar att tiotusentals amerikaner kan förlora sina jobb som följd av beslutet.
»Det kan bli värre än väntat, säger fackförbundsledaren David Cox i AFGE. Facket fruktar att tiotusentals amerikaner kan förlora sina jobb som följd av beslutet.

Offentliganställdas fack gav sitt stöd till Clinton

  • American Federation of Government Employees, AFGE, är det största fackförbundet för federalt anställda i USA, med 670 000 medlemmar.
  • American Federation of State, County and Municipal Employees, AFSCME, representerar anställda på delstatsnivå och i lokala myndigheter.
  • Båda fackförbunden stödde officiellt Hillary Clinton i presidentvalet och har uttryckt kritik mot Donald Trump.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA