»Donald Trump pratar gärna om att hjälpa arbe­tande amerikaner, men i själva verket vill han skära ned på statsapparaten«, säger David Cox i USAs fackförbund för statsanställda.
Bild: Istockphoto
»Donald Trump pratar gärna om att hjälpa arbe­tande amerikaner, men i själva verket vill han skära ned på statsapparaten«, säger David Cox i USAs fackförbund för statsanställda.

Statsanställdas fack varnar för Donald Trump

USA2016-10-11

Donald Trump som president skulle innebära en katastrof för USAs offentliga sektor. Det tror David Cox, som leder AFGE, fackförbundet för stats­anställda. Han bedömer att cirka 70 procent av medlemmarna stöder Hillary Clinton.

Av:  Martin Gelin

Sedan Barack Obama valdes till president 2008 har USAs politiska utveckling rört sig åt två olika håll. Från Vita huset kommer direktiv för att expandera den offentliga sektorn, inte minst med den gigantiska sjukvårdsreformen. Men från kongressen och i den lokala politiken har det ofta gått åt motsatt håll, med konservativa repub­likaner som genomfört enorma nedskärningar.

Enligt David Cox, som leder USAs fackförbund för anställda inom de fede­rala myndigheterna, AFGE, har det resulterat i att den offentliga sektorn är kraftigt underbemannad. Han stöder helhjärtat Hillary Clinton i presidentvalet i november och tror att Donald Trump skulle bli en katastrof för den offentliga sektorn.

– Jag skulle säga att ungefär 70 procent av våra medlemmar också stöder Clinton. De förstår vad som står på spel i valet, säger David Cox.

För att bygga en stark medelklass i USA behövs det fungerande infrastruktur, bra skolor, sjukvård och pensionssystem. Det vet Hillary Clinton, menar han.

– Hon tror helhjärtat på en välskött statsapparat, och hon förstår att den bara kan skapas av bra medarbetare.

Hillary Clinton har engagerat sig för den amerikanska medelklassen i hela sitt liv, medan Donald Trump är hennes raka motsats, enligt David Cox.

– Han pratar gärna om att hjälpa arbe­tande amerikaner, men i själva verket vill han skära ned på statsapparaten. Som president har han lovat att slopa minimilönen, privatisera pensionssystemet och fortsätta en utveckling som ger privata företag kontrakt där de får tre gånger så mycket pengar som de offentligt anställda för att göra samma jobb.

De nedskärningar som republikanerna i kongressen fått igenom innebär att många anställda på statliga myndigheter nu måste jobba dubbelt så hårt, förklarar David Cox.

Han nämner i synnerhet Transporta­tion Security Administration, som bland annat sköter USAs flygplatser.

– De har förlorat 6 000 anställda, vilket förklarar varför vi sett timslånga köer till säkerhetskontrollerna de senaste åren. Det är en av många myndigheter som behöver anställa betydligt fler, säger han.

Med Trumps presidentkampanj har man kunnat se ett visst retoriskt skifte i det republikanska partiet. Hans popu­listiska budskap rör sig bort från de hårda attackerna på den federala staten som varit kutym i partiet sedan president Ronald Reagan proklamerade att »staten inte är lösningen, staten är problemet«.

Men enligt David Cox skiljer sig reto­riken inte från vad republikanerna i kongressen ägnat sig åt de senaste åren. På partiets konvent i somras diskuterades exempelvis planer på att Donald Trump omedelbart skulle sparka offent­ligt anställda som tillsatts av Barack Obama.

– Tittar man på Trumps sakpolitik så ser man de vanliga nedskärningarna i de system som hjälper medelklassen, för att finansiera skattesänkningar för de rikaste.

Det är precis samma politik som de republikanska ledarna i kongressen, Paul Ryan och Mitch McConnell, före­språkar, menar David Cox.

– Det går ut på att göra statsapparaten så liten att man kan dränka den i badkaret. Jag tvivlar inte på att Trump som president skulle skriva under varje lagförslag som Ryan och McConnell placerade på hans skrivbord.

David Cox.
David Cox.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.