Svenska fack oroade efter USAs val

USA2016-11-09

Såväl TCOs som LOs ordförande beklagar Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet. Alla som står för frihandel, öppenhet och jämställdhet måste nu arbeta ännu hårdare, kommenterar Eva Nordmark.

”Det är en dyster morgon. Trump har under valrörelsen gett uttryck för protektionism, främlingsfientlighet och manschauvinism.” Det skriver TCOs Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Enligt Eva Nordmark är bristande jämlikhet och otrygghet förklaringar till valresultatet. Situationen har lett till misstro mot det politiska systemet:

”Om politiken inte levererar lösningar på människors problem blir det så här. Jag hoppas att det blir en väckarklocka för politiker i Sverige och i EU. Sammanhållning är viktigare än någonsin och det är den enda vägen framåt. Hatet får aldrig vinna.”

LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger till tidningen Arbetet att Donald Trump gått till val på en extrem högerpolitik och lovat enorma skattesänkningar för de rika.

Samtidigt har han lyckats utnyttja den utbredda misstron mot de senaste årtiondenas ekonomiska politik, som gynnat de rikaste. ”Han har utnyttjat att människor känner sig nedslagna av den politik som förts och sett hur banker räddats samtidigt som de inte klarat av att betala av sina egna bostadslån.”

Samma drivkrafter ligger bakom Brexit och de växande nationalistiska krafterna i Europa, bedömer han. ”Det enda sättet att ändra det är att förändra politiken så att de mest utsatta människorna känner att de också är en del av framtiden.”

Den svenska regeringen måste förbereda sig för en chock i ekonomin, med risk för minskad tillväxt, enligt Karl-Petter Thorwaldsson.

”Varje tendens att bygga murar, även i Europa, drabbar svenska löntagare”, säger han.

Eva Nordmark, ordförande TCO.
Bild: Jann Lipka
Eva Nordmark, ordförande TCO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

USA
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.