Offensiv väntar statsanställda i USA

INTERNATIONELLT2016-11-24

Nu planerar den nya administrationen i Washington för neddragningar i förvaltningen. De offentliganställdas fack förbereder sig för att ägna de närmaste åren åt att försvara uppnådda positioner.

Anställningsstopp och lönestopp, klartecken att sparka den som inte presterar, sänkta pensioner och tuffare villkor för facket väntar efter Donald Trumps seger i presidentvalet, skriver Washington Post.

”Vi måste få nationen att förstå hur stora problemen är, de mänskliga kostnaderna och varför det är absolut nödvändigt att uppnå resultat”, sade den tillträdande presidentens rådgivare Newt Gingrich vid en presskonferens på onsdagen, och uppmanade Donald Trump att tänka stort och göra slut på livstidsanställningar i statlig tjänst.

Bland de viktigaste ”reformerna” som planeras inför den nya administrationens tillträde är att underlätta avskedande av statligt anställda som betraktas som inkompetenta eller inte följer reglerna. Planerna går hand i hand med Donald Trumps vallöfte att krympa storleken och omfattningen av den statliga sektorn, skriver tidningen. Enligt Newt Gingrich kommer Donald Trumps regering att se delstaten Wisconsin som föredöme. Där har de offentliganställdas fack förlorat det mesta av sin rätt att förhandla om kollektivavtal och anställda tvingats betala mer för pensioner och hälsovård.

”Vi kommer att tvingas spela försvarsspel de närmaste åren. Det närmaste bekymret är hur förvaltningen ska minskas. Ska människor få sparken? Ska hela myndigheter läggas ned eller slås samman?”, säger William R Dougan, ordförande för National Federation of Federal Employees, till Washington Post.

Demokraterna och de offentliganställdas fackorganisationer förbereder sig att kämpa emot den allmänna bilden av offentliganställda som en särskilt priviligierad klass och byråkratin en uppblåst röra, skriver tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

USA Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.