Jordbruksverket avråds från att använda en svartvit variant av det så kallade Lilla riksvapnet i ett av sina certifikat. På bilden syns Lilla riksvapnet avbildat i en skulptur vid Skansen i Stockholm.
Bild: Mostphotos
Jordbruksverket avråds från att använda en svartvit variant av det så kallade Lilla riksvapnet i ett av sina certifikat. På bilden syns Lilla riksvapnet avbildat i en skulptur vid Skansen i Stockholm.

Statsheraldikern: Olämpligt med svartvitt riksvapen

JORDBRUKSVERKET2020-08-14
Riksarkivets statsheraldiker Henrik Klackenberg tycker att det är ”olämpligt” att Jordbruksverket använder en svartvit version av det så kallade Lilla riksvapnet på ett av sina certifikat. Det framgår av en mejlkonversation mellan honom och en tjänsteman på Jordbruksverket.

Det så kallade Lilla riksvapnet används ihop med Jordbruksverkets logotype på ett certifikat för växtprodukter som sänds till utlandet, och som utfärdas av Jordbruksverket.

Enligt en ny bestämmelse ska numera EUs logga också finnas på certifikatet. Jordbruksverket har därför gjort ett utkast till ett nytt certifikat.

Riksarkivets statsheraldiker Henrik Klackenberg, som ansvarar för ärenden som rör Sveriges flagga och riksvapen, underkänner dock Jordbruksverkets utkast till certifikat. Orsaken är att riksvapnet är avbildat i svartvitt samtidigt som de övriga två logotyperna, EUs och Jordbruksverkets, är i färg, uppger han i ett mejl till en av Jordbruksverkets tjänstemän.

”Ett vapen är en identitet uttryckt i form och färg, och utan färg försvinner halva budskapet. De förenklade, monokroma versionerna av riksvapnet ska bara användas i monokroma kontexter”, skriver han.

Statsheraldikern påpekar också i mejlet att det är onödigt att Jordbruksverket skriver ut ordet ”Sweden” under riksvapnet eftersom heraldik, eller läran om vapenmärken, ska ses som ”visuell kommunikation utan text”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.