Statstjänstemän mutmisstänkta

MUTBROTT2006-05-11

Mutmisstankar mot åtta anställda på Riksantikvarieämbetet utreds av statsåklagare Nils-Eric Schultz, uppger Dagens Nyheter.

De åtta är anställda på samma avdelning inom Riksantikvarieämbetet och de misstänks ha låtit sig bjudas på julbord och segelturer i Stockholms skärgård.

- I gengäld ska myndigheten ha köpt in varor från det aktuella företaget, säger Nils-Eric Schultz till tidningen.

Riksantikvarieämbetet har under en rad av år köpt in varor och tjänster för miljonbelopp från företaget. Med tiden utvecklades en tradition att träffas under mer informella former och bolagets vd betalade notan.

”Det är vanligt att man har den här typen av relationsfrämjande åtgärder. Det är viktigt att man har ett forum där man som kund och säljare kan tala med varandra”, säger en av de mutmisstänkta till DN.

Personalansvarsnämnden på myndigheten beslutade om polisanmälan år 2005. Men först den här veckan har personalen vid Riksantikvarieämbetet informerats, uppger DN.

Den 48-årige vd som misstänks för bestickning anser att brottsundersökningen som inletts mot honom är ”misshushållning med samhällets resurser”.

Statsåklagaren väntas fatta beslut om åtal inom två veckor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA