Bild: Johannes Rydström/Linnéuniversitetet

Statsvetare fick sitt kontor vandaliserat

HÖGSKOLAN2024-05-28

Mellanösternexperten Anders Perssons kontor på Linnéuniversitetet i Växjö vandaliserades i samband med ett inbrott i helgen, rapporterar flera medier. ”Fruktansvärt det som hänt”, säger statsvetaren till SVT.

Anders Perssons kontor har någon tejpat upp barnkläder med röda fläckar, och texten ”blod på dina händer” har skrivits på dörren in till hans arbetsrum, skriver Expressen.

”De har förstört en teckning av min dotter och skriver att ’Anders Persson sprider israelisk propaganda, hur mycket betalar de dig? Var ärlig’’”, berättar han för tidningen.

Universitetets säkerhetschef Marie Brorsson säger till Dagens Nyheter att vandaliseringen utförts av någon som tagit sig in i byggnaden under kvällen eller natten mot måndagen.

”Vi vet inte vem som ligger bakom detta, det är ingen som har gett sig till känna till oss vad jag vet. Vad vi har vidtagit för övriga åtgärder kan vi inte gå in på av säkerhetsskäl”, säger Marie Brorsson till tidningen.

Utbildningsminister Mats Persson, L, säger till Dagens Nyheter att han ser vandaliseringen som en inskränkning av den akademiska friheten.

”Risken är att forskare inte vågar ta plats i debatten och bidra med sin kunskap. Det är något som alla vi som älskar fri och oberoende media förlorar på”, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA