Stöd för EU-konstitutionen

EU2006-12-19

Stödet för en gemensam EU-konstitution har ökat, och i både Nederländerna och Frankrike är en majoritet av medborgarna för konstitutionen, enligt den senaste EU-barometern.

I samtliga medlemsländer är fler av de tillfrågade positiva än negativa till Europakonstitutionen. I Sverige är 50 procent för förslaget till konstitution. Totalt är 53 procent av EU:s medborgare nu för att förslaget till gemensam konstitution genomförs, medan 28 procent är emot.

Den minsta marginalen finns i Storbritannien, med 40 procent för och 35 procent emot. I både Nederländerna och Frankrike, som tidigare sagt nej till förslaget, är nu en majoritet för.

Stödet för EU har sjunkit något sedan i våras. Drygt varannan – 53 procent – av de tillfrågade tycker att medlemskapet i EU är bra. Det är en nedgång med två procentenheter sedan i våras. 16 procent av de tillfrågade tycker att medlemskapet i EU är dåligt, vilket är 3 procentenheter fler än i våras. I Sverige anser 49 procent av de tillfrågade att medlemskapet är bra.

Populärast är EU i Irland, Luxemburg och Nederländerna, där mer än sju av tio tycker medlemskapet är bra.

Bara fyra av tio svenskar anser att Sverige dragit nytta av medlemskapet. Det är den lägsta noteringen tillsammans med britter och ungrare.

Tilltron till EU ökar enligt EU-barometern med utbildning - stödet för EU är högre bland dem som har chefs- och tjänstemannajobb än bland arbetare. Det finns också ett tydligt samband mellan ålder och inställningen till EU. Bland ungdomar mellan 15 och 24 år är stödet för EU 60 procent, medan bara 48 procent är positiva av dem över 55.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA