Stor regional skillnad mellan domstolar

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2014-02-24

Det är stora regionala skillnader mellan hur förvaltningsdomstolarna behandlar överklaganden av Försäkringskassans beslut. I Luleå får fyra av tio rätt, i Stockholm bara en av tio, skriver TT.

Varje år överklagas 15 000 beslut från Försäkringskassan av personer som känner sig missnöjda. De flesta överklaganden handlar om sjukpenning eller sjukersättning. Rättssäkerheten granskas just nu både av Riksrevisionen och av Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, skriver TT.

Spännvidden mellan utfallet av överklaganden i de olika domstolarna är stor. Det är betydligt svårare att få bifall till sitt överklagande i storstäderna än i landsorten. I Stockholm ändrades Försäkringskassans beslut i 13 procent av fallen förra året, i Malmö och Uppsala i 14 procent av fallen och i Göteborg i 18 procent.

I Luleå upphävdes Försäkringskassans beslut i fyra fall av tio, 43 procent. I Växjö och Falun fick mer än en fjärdedel rätt mot Försäkringskassan.

”Det tyder på att lika fall inte bedöms lika av domstolarna, vilket förstås är väldigt allvarligt. Det riskerar att rasera det eventuella förtroende som finns för domstolarna”, säger Claes Jansson, enhetschef för försäkringsrätt på LO-TCO Rättsskydd, till TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA