Stor skillnad i nyanländas etablering

ARBETSMARKNAD2019-11-18
Det är stora skillnader mellan nyanländas etablering i Arbetsförmedlingens regi, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en studie. Nyanlända män klarar sig dubbelt så bra som nyanlända kvinnor.

Nyanlända klarar sig olika bra i olika kommuner, enligt en forskningsstudie från IFAU. Enligt forskarna är det svårt att enkelt förklara variationerna.

”Att det går bättre för nyanlända män är välkänt, men att en så liten del kan förklaras av exempelvis utbildning eller deltagande i åtgärder är möjligen mer förvånande,” konstaterar en av forskarna, Olof Åslund, i ett pressmeddelande.

Tre år efter att de påbörjat etableringsinsatser var 38 procent av männen och 19 procent av kvinnorna sysselsatta på något sätt. Männen deltog oftare i arbetsmarknadsutbildning och praktik, men det förklarar enligt rapporten bara en liten del av skillnaden i sysselsättning.

Andelen nyanlända som var sysselsatta, hade försörjningsstöd eller studiemedel skilde sig också mycket mellan olika kommuner. Skillnaderna kvarstår när hänsyn tas till en lång rad, både individuella och lokala, bakgrundsfaktorer.

”Det är inte enkelt att förklara skillnaderna. Vi finner inget tydligt mönster. När vi exempelvis tar hänsyn till ursprungsland, befolkningssammansättning, långtidsarbetslöshet och vilka insatser de nyanlända tagit del av så är skillnaderna mellan kommuner fortfarande stora. Det går inte att entydigt säga att det är storstäder eller landsbygdskommuner som lyckats bäst, eller att kommuner som tagit emot nyanlända från en särskild region eller med särskilda egenskaper lyckas bättre eller sämre än andra kommuner”, kommenterar den andre forskaren Linus Liljeberg resultaten.

Studien bygger på cirka 55 000 personer som påbörjade Arbetsförmedlingens etableringsinsatser under perioden 2010-2014.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.