Stora reserver i a-kassornas ekonomi

A-KASSAN2015-04-16
A-kassornas egna kapital ligger på en hög nivå, konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport. A-kassorna har tillsammans nästan 2,5 miljarder kronor i eget kapital.

A-kassornas egna kapital ökade kraftigt under åren 2007-2013, då de betalade förhöjd finansieringsavgift och senare arbetslöshetsavgift till staten. Det samlade kapitalet fördubblades under den perioden. IAF konstaterar att det är medlemsavgifterna som bygger upp det egna kapitalet.

IAF har särskilt granskat de a-kassor som har mer än tio månaders utgifter i eget kapital, samt de som har mindre än två månaders reserver. Bland de granskade kassorna finns STs a-kassa, som har 11,7 månaders utgifter samlade som eget kapital. De största egna kapitalet redovisar Elektrikernas a-kassa med 15, 8 månaders utgifter i eget kapital, medan Lärarnas bara har en ekonomisk reserv för två veckors kostnader.

Enligt IAF får det egna kapitalet högst motsvara tolv månaders kostnader. Det innebär att kassan har mycket god ekonomi för att klara stora ekonomiska kriser. Staten har övertagit den ekonomiska risken för arbetslöshetsförsäkringen från a-kassorna, som i praktiken bara förmedlar statens pengar i form av arbetslöshetsersättning. Syftet med reglerna är att inte i onödan fördyra medlemskapet i a-kassan. Att försäkringen inte är onödigt dyr säkerställer en hög anslutningsgrad, det vill säga att så många som möjligt omfattas av den frivilliga försäkringen, skriver IAF.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassa ST
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.