Stora reserver i a-kassornas ekonomi

A-KASSAN2015-04-16

A-kassornas egna kapital ligger på en hög nivå, konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport. A-kassorna har tillsammans nästan 2,5 miljarder kronor i eget kapital.

A-kassornas egna kapital ökade kraftigt under åren 2007-2013, då de betalade förhöjd finansieringsavgift och senare arbetslöshetsavgift till staten. Det samlade kapitalet fördubblades under den perioden. IAF konstaterar att det är medlemsavgifterna som bygger upp det egna kapitalet.

IAF har särskilt granskat de a-kassor som har mer än tio månaders utgifter i eget kapital, samt de som har mindre än två månaders reserver. Bland de granskade kassorna finns STs a-kassa, som har 11,7 månaders utgifter samlade som eget kapital. De största egna kapitalet redovisar Elektrikernas a-kassa med 15, 8 månaders utgifter i eget kapital, medan Lärarnas bara har en ekonomisk reserv för två veckors kostnader.

Enligt IAF får det egna kapitalet högst motsvara tolv månaders kostnader. Det innebär att kassan har mycket god ekonomi för att klara stora ekonomiska kriser. Staten har övertagit den ekonomiska risken för arbetslöshetsförsäkringen från a-kassorna, som i praktiken bara förmedlar statens pengar i form av arbetslöshetsersättning. Syftet med reglerna är att inte i onödan fördyra medlemskapet i a-kassan. Att försäkringen inte är onödigt dyr säkerställer en hög anslutningsgrad, det vill säga att så många som möjligt omfattas av den frivilliga försäkringen, skriver IAF.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassa ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA