Stora skillnader mellan könen

REGERINGSKANSLIET2003-11-28

Regeringskansliet bör inte fortsätta att växa, anser KU. Utskottet konstaterar också stora löneskillnaderna mellan äldre kvinnliga och manliga utredare.

Mellan 1974 och 1999 ökade antalet anställda på regeringskansliet med 85 procent. Även därefter har personalstyrkan vuxit och är nu uppe i 2 550 personer, enligt uppgift i konstitutionsutskottets, KUs, granskningsbetänkande.

Riksdagen ”ser med uppmärksamhet” på den fortsatta ökningen av personalstyrkan, markerar KU.

Riksdagen har också granskat löneskillnaderna i regeringens kansli. Det visade sig att skillnaderna mellan äldre kvinnliga och manliga utredare kan vara flera tusen kronor i månaden, medan yngre anställda har mer jämställda löner.

– Man kan räkna med att det på sikt sker en utjämning, sa Göran Magnusson (s) i riksdagsdebatten.

KU-kollegan Mats Einarsson (v) ansåg dock att det kan vara fråga om en systematisk diskriminering av kvinnor, och att man inte kan nöja sig med att det inte sker några oegentligheter i det enskilda fallet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA