Stora utgifter för olika socialförsäkringar under pandemin

SOCIALFÖRSÄKRING2021-10-20

Försäkringskassan har betalat ut miljardbelopp i pandemiersättningar. Den största utgiftsposten är ersättningen till arbetsgivare för sjuklönekostnader, som uppgick till närmare 30 miljarder kronor.

Försäkringskassan redovisar en sammanställning av vad pandemin kostat i form av socialförsäkringskostnader under perioden februari 2020 till och med september 2021. De ersättningar som har nått flest människor är ersättning för karens, ersättning för vård av barn, vab, samt sjukpenning. Ersättningar till företag för sjuklönekostnader är den enskilt största utgiftsposten bland pandemiersättningarna och landar på drygt 29,4 miljarder kronor under perioden.

Ersättning för karensdagar i samband med sjukfrånvaro har betalats ut till drygt 2,1 miljoner människor, vilket motsvarar cirka 40 procent av den arbetsföra befolkningen. Totalt har det betalats ut drygt 8 miljoner dagar med ersättning för karensavdrag till ett belopp av drygt 6,3 miljarder. Karensersättningen infördes för att minska smittspridningen genom att öka incitamentet att stanna hemma från jobbet även vid lindriga symptom.

Under perioden har Försäkringskassan betalat ut mer än 13 miljoner dagar för vård av barn till ett totalt belopp av 13 miljarder kronor. Ökningen beror främst på att antalet vab-dagar per barn har ökat. Under 2020 betalades det i snitt ut 9,5 dagar per barn för vård av barn jämfört med 7,7 dagar året innan.

Under stora delar av pandemin har den som varit sjukskriven inte behövt uppvisa läkarintyg förrän från och med dag 22 under sjukskrivningen. De slopade kraven på läkarintyg gjorde det möjligt att stanna hemma en längre tid utan att uppsöka hälso- och sjukvården. Syftet var att minska risken för ökad smittspridning vid läkarbesök samt att minska belastningen på den redan hårt ansatta vården. Försäkringskassan redovisar en topp av sjukskrivningar under februari till juni 2020. I övrigt har nivån varit på en liknande nivå som före pandemin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA