Storstrejk nära i Storbritannien

FACKLIGT2007-01-11

Närmare 300 000 statstjänstemän i Storbritannien planerar en storstrejk. Fackförbundet PCS genomför en omröstning bland sina medlemmar om total arbetsnedläggelse den 31 januari.

PCS, Public and Commercial Services Union, organiserar 280 000 statsanställda. Omröstningen om stridsåtgärder är ett svar på den brittiska statens neddragningar. En plan för att avskaffa 12 500 statliga tjänster har nyligen sjösatts av finansdepartementet, och ytterligare nedskärningar av samma storleksordning har signalerats av regeringen.

Fram till 2012 får dessutom ett antal departement se sina budgetar minska med 15 procent, och facket misstänker att ännu fler statliga jobb kommer att försvinna de närmaste åren.

Kravet på regeringen är att klara minskningen med naturlig avgång – precis som regeringen krävt av ett antal privata företag som aviserat neddragningar på den engelska marknaden.

”Stämningen bland regeringens egen arbetskraft är i botten och ilskan växer när tiotusentals hårt arbetande tjänstemän dessutom står inför reallönesänkningar”, säger PCS generalsekreterare Mark Serwotka i ett pressmeddelande.

En strejk den 31 januari skulle slå hårt mot den brittiska staten, eftersom det är skatteinbetalningsdag, och flera miljarder pund ska betalas in till statskassan just den dagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA