Stort häkte planeras i Stockholm

KRIMINALVÅRDEN2024-06-13

Kriminalvården fortsätter arbetet med att utöka antalet platser. Myndigheten vill nu bygga ett nytt häkte i Farsta i södra Stockholm med plats för 300 intagna. Det skulle därmed bli ett av landets största.

Kriminalvården har lämnat in en markanvisningsansökan till kommunen som rör mark för ett bygge på omkring 29 000 kvadratmeter i Farsta i södra Stockholm, rapporterar tidningen Fastighetsvärlden. Bygget kräver dock en ny detaljplan och skulle därför kunna komma i gång först 2027.

Häktet skulle enligt Kriminalvårdens uppskattningar kunna rymma omkring 300 intagna, och innebära lika många nya anställda. Det skulle göra häktet i Farsta till ett av Sveriges största. I dag är häktet i Göteborg störst i landet med 310 fasta platser.

Kriminalvården behöver kraftigt öka antalet platser för att klara av behoven framöver. I dag finns omkring 2 700 fasta häktesplatser fördelade på 41 häkten. Under de kommande tio åren planerar Kriminalvården att utöka kapaciteten med runt 3 300 ytterligare fasta platser, enligt en rapport som myndigheten presenterade i december förra året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA