Strejk på Strålfors avblåst

POSTEN2012-02-06

Det blir ingen strejk bland fackförbundet GS medlemmar på Postens bolag Strålfors. I stället förlängs avtalet med GS till september. Det är oklart hur förhandlingarna för tjänstemännen påverkas.

GS varslade om strejk på Strålfors sedan företaget sagt upp kollektivavtalet. Strålfors har gått över till arbetsgivarorganisationen Bransch kommunikation i Almega och vill ha Almegas branschavtal.

Den fackliga motparten på LO-sidan i ett sådant avtal är Seko. Seko har reagerat skarpt på GS uttalanden om avtalsdumpning och deklarerat att ett nytt avtal inte blir sämre än GS-avtalet.

Men nu är strejkhotet avblåst. GS gick i morse ut med ett pressmeddelande med rubriken ”Avtal klart för GS medlemmar på Strålforsbolagen”. Parterna är överens om att GS kollektivavtal ska fortsätta att gälla på bolagen, sägs det i pressmeddelandet.

Överenskommelsen innebär dock enbart en förlängning av GS-avtalet till sista september, säger Strålfors vd Per Samuelson till Publikt. Förslaget kom från medlarna på Medlingsinstitutet.

– Vi har förlängt avtalet för att få arbetsro. Vi har i flera år hävdat att facken måste lösa gränsdragningsfrågan, och nu har de på sig till sista maj att göra det.

Under våren ska GS och Seko försöka komma överens om vem som ska ha rätt att sluta avtal på Strålfors. Arbetsgivaren kommer att acceptera det beslut som facken kommer fram till. Detta trots att PostNord är medlem i Almega och att koncernledningen vill ha samma branschavtal för alla medarbetare.

– Om det döms av från LO att det ska bli ett annat avtal får det bli så, säger Per Samuelson. Vi har skrivit på ett avtal, och det gör vi ju inte om vi inte har klartecken uppifrån i organisationen.

Sekos avtalssekreterare Sven-Olof Hellman säger till Publikt att han utgår från att Seko och GS kommer att bli överens.

– Detta innebär att situationen är oförändrad tills vi löst frågan om gränsdragning. Vi har olika uppfattningar, men vi ska göra en utredning tillsammans och förhoppningsvis har vi klarat ut det till sista maj.

Det är oklart om konflikten inom LO kommer att påverka förhandlingarna på tjänstemannasidan. I mitten av februari går ST in i förhandlingar om ett nytt tjänstemannaavtal i Strålfors, så kallade inrangeringsförhandlingar. I dag är det TCO-förbundet Unionen som har avtalet.

– Jag vet inte om det blir fördröjningar i och med förlängningen av GS-avtalet, säger Strålfors vd Per Samuelson. Vi får se om det blir logiskt att följa samma tidsplan på tjänstemannasidan, det finns för- och nackdelar.

STs förbundssekreterare Dag Andersson säger att förbundets utgångspunkt är att det är ST som ska sluta avtal på tjänstemannasidan i Strålfors. Han förutsätter att Unionen därefter rekommenderar sina medlemmar på företaget att gå över till ST.

– Som anställd har man rätt till det bästa skyddet, och det har man som medlem i det fack som sluter avtal på arbetsplatsen.

Strålfors har 900 anställda i Sverige.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA