Stressigt och lågt i tak enligt enkät

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-02-13
Lågt i tak och tilltagande stress. STs avdelningsstyrelse anser att Arbetsförmedlingens medarbetarundersökning bekräftar fackets egen arbetsmiljöenkät.

Arbetsförmedlingens medarbetarenkät för 2012 visar att »nöjdheten« totalt sett ligger på 71 på en skala från 1 till 100. Föregående år var siffran 72. Viktiga förhållanden i arbetsmiljön har försämrats. Indexet för hur öppet klimat de anställda anser sig ha rasar från 60 till 47 på en skala från 1 till 100.

Resultatet var likartat i STs egen arbetsmiljöenkät i oktober, säger Fredrik Andersson, arbetsmiljöansvarig i STs avdelningsstyrelse.

– Lågt i tak är ett av huvudområdena även i vår enkät. Men i den här undersökningen är det nästan 12 000 som svarar, så det är väldigt allvarligt, säger han.

Stress är ett annat problemområde. Allt färre säger att de är fria från stress eller oro orsakad av arbetet. Här sjunker indexet från 45 till 40.

Förmodligen hör stressen ihop med upplevelsen av toppstyrning, tror Lars-Erik Backström, ordförande i avdelningsstyrelsen.

– Man sitter på huvudkontoret och fattar beslut utan att förankra dem. De lokala cheferna tvingas säga att det här har högsta ledningen redan beslutat.

Och fler säger att de vill vara del­aktiga i beslut än som anger att de faktiskt får en sådan möjlighet.

Enligt personaldirektör Annette Ekström måste Arbetsförmedlingen visa att dess insatser leder till jobb. Därför har styrningen, som hon säger, blivit tydligare.

– Som arbetsförmedlare kan man säkert uppleva att handlingsutrymmet blivit mindre, att man inte längre kan lägga upp det egna arbetet själv. Det kan vara en del i att man upplever det som lågt i tak.

Medarbetarundersökningen 2011 visade att förtroendet för general­direktören Angeles Bermudez-Svankvist minskat jämfört med året innan – från 69 till 56. Den frågan har tagits bort i den nu aktuella undersökningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.