Stridsberg och Pettersson får TCO-pris

NYHET2013-01-09
TCOs kulturpris 2012 har tilldelats författaren och dramatikern Sara Stridsberg och skådespelerskan och regissören Anna Pettersson.

Sara Stridsberg prisas för sin ”omvälvande dramatik och litteratur som skruvar och speglar vår samtid och hänsynslöst ifrågasätter makt och normer”. Hon har bland annat skrivit romanerna Happy Sally, Drömfakulteten och Darling river. Hon nominerades till Augustpriset förra åren för boken Medealand och andra pjäser, och hennes pjäs Dissekering av ett snöfall, om drottning Kristina, har spelats under hösten på Dramaten.

Anna Pettersson får pris för att hon ”envist utforskar skådespelarens arbete med det nästan ogripbara gestaltningsögonblicket, sitt eget personliga ´jag´ och ifrågasätter makt och kön i skådespelarens tolkning”. Särskilt tydligt syns detta i henne bejublade uppsättning av Fröken Julie, tycker TCOs jury. Och priserna kommer att delas ut i samband med nypremiären av pjäsen 22 januari på Strindbergs Intima Teater.

TCO delar ut två kulturpris varje år. Vartannat år belönas personer som verkar inom kategorierna Ord och Scen/Film, och vartannat år till kategorierna Bild och Musik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.