STs a-kassa åter i balans

A-KASSAN2010-12-16
STs a-kassa sticker inte längre ut med längst väntetider. Handläggarna påbörjar ärenden i samma takt som de kommer in. Men fortfarande får många vänta minst nio veckor på sin första utbetalning.

– Nu ligger vi i balans. Igår, till exempel, fick vi in 32 nya ärenden och här kan jag se att alla dessa är under handläggning nu, säger Rolf Darner, föreståndare vid STs a-kassa.

Enligt en färsk statistiksammanställning från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har STs a-kassa en genomsnittlig genomströmningstid på nio veckor för ett nytt ärende. Det betyder att en nybliven arbetslös i november fick vänta i genomsnitt nio veckor på sin första utbetalning.

A-kassan har alltså tagit ett rejält kliv framåt. För ett år sedan var den genomsnittliga väntetiden 17 veckor.

Nu har STs a-kassa lika lång väntetid som exempelvis Handels och Kommunal. Lärarna ligger sämst till i sammanställningen med elva veckor.

– Vår ambition är att sätta igång med handläggningen inom en vecka. Det främsta problemet är att många arbetsgivarintyg inte är korrekt ifyllda, säger Rolf Darner.

Hans bästa råd till den som blir arbetslös är att noga granska arbetsgivarintyget så att alla uppgifter om arbetstid, övertid och frånvaro stämmer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.