STs a-kassa får kritik av JO

A-KASSAN2012-05-23
STs a-kassa får kritik från JO för långsam handläggning och flera brister i ett ärende. En kvinnas utbetalningar stoppades plötsligt utan att hon fick någon förklaring till varför.

I mars förra året stoppades plötsligt utbetalningarna från STs a-kassa till en kvinna i Orust. Hon var arbetslös och hade då fått ersättning från a-kassan i ett års tid. Men nu fick hon ingen förklaring till varför pengarna uteblev.

Kvinnan mejlade a-kassan, men fick ändå vare sig förklaring eller någon utbetalning. A-kassan svarade bara att hon skulle bli kontaktad av en handläggare, vilket sedan inte skedde. ”När en ersättning upphör blir hela livet upp och ner vilket jag tycker att de borde förstå”, skriver kvinnan i sin JO-anmälan. Den 29 april – mer än två månader efter den senaste utbetalningen – kontaktade hon på nytt a-kassan och fick då veta att de skulle utreda om hon verkligen hade rätt till sin ersättning, eller om hon skulle betraktas som företagare.

– Våra rutiner brast. Hon borde inte ha fått vänta så länge på information, säger Reetta Keski-Heiska, biträdande kassaföreståndare vid STs a-kassa.

Hon säger att a-kassan tar JO-kritiken på stort allvar.

– Under mina 30 år på kassan kan jag bara minnas att vi har fått JO-kritik en gång tidigare. Nu måste vi analysera händelserna noggrant, säger hon.

Reetta Keski-Heiska menar att ärendet föll mellan stolarna för att en handläggare blev sjuk.

– Vi borde ha sett till att någon annan handläggare gick in direkt. Så ska det gå till, men det hände inte. Vi måste uppenbarligen bli bättre på att kontrollera att våra rutiner vid sjukdom följs.

Det anser också JO, som slår fast att handläggningen av ärendet har brustit i flera avseenden. Den har dragit ut på tiden alltför mycket, utbetalningarna har stoppats ”utan erfoderligt lagstöd och på ett formlöst sätt” och kassan har inte informerat kvinnan inom rimlig tid. ”Vad som framkommit om orsakerna till tidsutdräkten ursäktar på intet sätt det inträffade”, skriver JO i sitt utlåtande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST A-kassa
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.