STs nätverk ska slåss för att staten inte glöms bort

ST2005-05-11

ST har startat ett nätverk som ska uppmärksamma frågor om statens framtida roll. En rad välkända politiker och debattörer medverkar, bland andra Anders Björck och P-O Edin.

Syftet med nätverket är att bredda debatten och påverka arbetet i Ansvarskommittén, som utreder hela samhällsorganisationen.

Ansvarskommittén, som leds av landshövding Mats Svegfors, har sedan drygt två år uppdraget att se över hur verksamheterna i stat, kommuner och landsting fungerar – var för sig och tillsammans. De slutliga förslagen kommer först 2006–2007, men kommunernas och landstingens intressenter har redan från början deltagit aktivt som påtryckare och opinionsbildare. Sådana aktörer har hittills saknats på statens område.

Liten kunskap om staten

Men nu startar alltså ST ett nätverk för att råda bot på den bristen.

–Vi vill som fackförbund medverka till att staten finns med i debatten om Sveriges framtid, säger Dag Andersson, STs förbundssekreterare. Många har liten kunskap om vad staten gör, och det ligger i våra medlemmars intresse att deras arbete blir belyst.

Det är också ett medlemsintresse att samhällsapparaten fungerar väl, tillägger han. ST har i tidigare remissvar till utredningen framhållit medborgarperspektivet och frågor om likabehandling och rättssäkerhet.

–Det finns en risk att debatten tappar fokus på medborgarna och fastnar i revirstrider, säger Dag Andersson.

De här är med

Flera välkända politiska profiler deltar i nätverket: Landshövding Anders Björck, tidigare riksdagsledamot (m) och försvarsminister, Dan Ericsson, tidigare kristdemokratisk partisekreterare, Lars Stjernkvist, tidigare socialdemokratisk partisekreterare, Barbro Westerholm, ordförande i Sveriges Pensionärsförbund och f d riksdagsledamot (fp) och Tjia Torpe, f d kultur- och skolborgarråd i Stockholm och nu koncernchef i Synskadades företagsgrupp Iris.

Andra deltagare i nätverket är P-O Edin, styrelseordförande i Ams och f d chefsekonom i LO, och Ursula Berge, chef för tankesmedjan Agora.

Nätverket kommer att presenteras den 14 juni, då ST arrangerar en debatt om statens roll i det offentliga Sverige.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA