STs ordförande till attack mot regeringen

ST-STÄMMA2007-05-30

Regeringen försöker underminera den statliga förvaltningen, sade STs ordförande Annette Carnhede när hon öppnade STs förbundsstämma. Syftet skulle vara att bädda för en privatisering.

ST samlar varje år ombud från samtliga förbundets avdelningar till förbundsstämma, organisationens högsta beslutande organ mellan de kongresser som hålls var fjärde år. Under sitt öppningstal på onsdagen levererade förbundsordförande Annette Carnhede hård kritik mot regeringens besparingar på statliga myndigheter.

- Neddragningarna handlar inte om vilka jobb som helst. Det handlar om myndigheter som har uppdrag knutna till vår trygghet. Neddragningarna går stick i stäv mot medborgarnas önskan om en bättre service, sade Annette Carnhede, och ställde frågan hur det går med tryggheten om Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen inte hinner svara i telefon och ta emot besök och hur det går med rättstryggheten om domstolarna inte kan fullfölja sitt uppdrag.

- Min tro är att regeringen försöker underminera den statliga förvaltningen. Blir nedskärningarna tillräckligt stora så kommer de statliga myndigheterna inte leverera det som medborgarna förväntar sig och det som regeringen säger ska levereras. Vad som då händer är att medborgarnas förväntningar på servicen inte infrias. Samtidigt kommer då regeringen att presentera de enkla lösningarna och sjunga privatiseringens lov. Denna utveckling kan vi inte acceptera.

Annette Carnhede kritiserade också utförsäljningen av statliga bolag. Visst kan man fråga sig varför staten ska äga Vin&Sprit, konstaterade hon, men menade att huvudfrågan var varför staten skulle sälja ett så pass vinstgivande bolag.

- Jag tycker att de ideologiska argument som regeringen för fram är alltför svaga jämfört med de ekonomiska realiteterna. För faktum är att det staten får in i intäkter vid en försäljning är marginellt jämfört med den förstärkning av statens budget som bolagens vinster ger, sade Annette Carnhede.

Hon uttryckte också i sitt tal en oro för ”vad den nuvarande ledningen för Näringsdepartementet har för sig”, när man startat utredningar om att bolagisera verksamhet inom bland annat Vägverket och Banverket utan att man enligt henne tagit hänsyn till det samhällsuppdrag dessa affärsverk har.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA