STs ordförande varnar för bonus vid arbetstoppar

BONUS2007-03-13

Bonussystem av den typ som Bolagsverket introducerade i fjol är ett riskabelt sätt att bemöta tillfällig arbetsanhopning, anser ST.

Förra året betalade Bolagsverket ut 2,3 miljoner kronor i bonus till sina anställda vid två tillfällen. Syftet var att stimulera till högre produktion när ärenden samlats på hög.

Varje anställd som berördes av bonusen fick 8 000 kronor före skatt. Alldeles för lite, menade ST-avdelningen, som ansåg att arbetsinsatsen var värd det dubbla.

Fackförbundet ST har dock i princip inget emot bonus till anställda, säger förbundsordförande Annette Carnhede.

–Jag har förståelse för att sådana situationer uppträder. Men på sikt är det ett farligt sätt att lösa resursbrist på. Jag ser många varningstrianglar. Då köper man sig framtida ohälsa för några tusenlappar.

Ska inte användas igen

Helst ser ST att lönerna höjs permanent. Men används bonus så bör en sådan omfatta alla anställda för att motverka splittrade arbetslag. Under alla omständigheter får ett bonussystem inte användas som ersättning för nödvändiga nyrekryteringar, menar förbundet.

Bolagsverket räknar inte heller med att ta till bonus igen i första taget, enligt Roland Höglund, tillförordnad generaldirektör.

–Det känns bättre att hantera det här med mer traditionella metoder, till exempel övertid, säger han. Och dessutom försöker vi anpassa organisationen till den här arbetsbelastningen.

Nyanställningar i fjol

I fjol anställdes 70 personer på Bolagsverket, varav hälften var rena nyrekryteringar. Av dessa har majoriteten börjat jobba inom registerverksamheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statliga bolag
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA