Student vann mot CSN

CSN2005-11-15

En student får studiebidrag retroaktivt för sex års studier i USA. Justitiekanslern, JK, konstaterar att CSN felaktigt nekat honom ersättning.

Mannen har tillbringat en stor del av sin uppväxt i USA, och när han 1993 sökte studiebidrag för sina gymnasiestudier i Sverige uppgav han att han var amerikansk medborgare. 1995 sökte han studiebidrag för studier i USA, men ansökan avslogs med motiveringen att han var amerikansk medborgare och inte svensk. Han studerade ändå i USA 1995 till 2001.

2003 fick han besked av Migrationsverket att han varit svensk medborgare ända sedan födelsen, och att medborgarskapet aldrig upphört. När han begärde ersättning retroaktivt av Centrala Studiestödsnämnden, CSN, fick han beskedet att ansökan kommit in för sent.

Mannen vände sig till JK med ett krav på skadestånd från staten på de pengar han gått miste om. Och JK konstaterar att CSN nekat honom studiebidrag på felaktiga grunder, även om CSNs beslut utifrån den information man hade tillgång till 1995 inte var fel. Men även om CSN inte varit försumlig, ska man ändå betala ut studiebidrag retroaktivt för de sex årens studier, avgör JK.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA