Studenter anmäler högskola till HomO

NYHET2005-02-23

Ledningen för Lärarhögskolan i Stockholm har anmälts till Ombudsmannen mot sexuell diskriminering, HomO. Rektorn har inte agerat tillräckligt mot en lärare som gjort kränkande uttalanden om homosexuella, anser de anmälande studenterna.

Enligt anmälan har läraren kommit med kränkande uttalanden såväl i klassrummet som utanför. »Det är okej att vara bög, men jag tycker att det är jävligt äckligt«, är ett exempel.

Lärarhögskolans rektor Eskil Frank anser också att det varit fråga om oacceptabla kränkningar, men har inte vidtagit några disciplinåtgärder. Läraren får inte längre undervisa i den berörda klassen, och har uppmanats att bearbeta hur studenterna tagit emot det han sagt.

Såväl kollegorna på institutionen och studentgruppen har erbjudits professionellt stöd, och studenterna ska också få undervisning om skolans värdegrund.

Enligt anmälan till HomO, som gjorts av de nationella och lokala gaystudentföreningarna, har varken skolans utredning eller andra åtgärder varit tillräckliga.

Alejandra Pizarro, sektionsordförande för ST vid Lärarhögskolan, säger att facket ser allvarligt på händelsen, men att man inte kan avgöra exakt vad som hänt utifrån det skriftliga underlaget.

–Vi tycker nog att Lärarhögskolan tydligt har markerat hur man ställer sig, säger Alejandra Pizarro. Men vi saknar en plan för hur vi ska arbeta när händelser av den här typen inträffar, en plan som ska bygga på lagen om likabehandling av studenter i högskolan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA