Studenters rätt till a-kassa prövas

A-KASSA2013-02-14
Hur mycket får man studera och samtidigt få ersättning från a-kassan? Det ska Högsta förvaltningsdomstolen pröva, efter två fall där underinstanserna hade olika uppfattning.

Ett av fallen gäller en studerande med halvtidsstudier på distans. Studenten uppgav att studierna tog ungefär fem timmar i veckan, mest på helgerna. I det andra fallet skulle studenten komplettera sin lärarutbildning på distans, något som enligt studenten själv krävde ”en mycket ringa arbetsinsats”.

I båda fallen kom den första rättsinstansen förvaltningsdomstolen fram till att studenterna i första hand skulle betraktas som studerande och inte hade rätt till a-kassa. Men studenterna överklagade och fick rätt i kammarrätten.

I kammarrätten vägde studenternas uppfattning om den tid studierna tog tungt. Det finns ingen anledning att ifrågasätta den, ansåg domstolen. Och om deltidsstudier inte hindrar en från att ta ett heltidsjobb är ett av kriterierna för a-kassa uppfyllt.

Studenterna hade också skickat in det intyg som a-kassan kräver om att de var beredda att avbryta studierna om det skulle behövas för att ta ett jobb.

Kammarrätten fäster även vikt vid att studenterna tidigare haft heltidsjobb parallellt med studierna och att de inte lämnat ett arbete i samband med att de började läsa.

Dessa domar överklagades emellertid av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, och Högsta förvaltningsdomstolen har nu meddelat prövningstillstånd i fallen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.