Studentkåren genväg i karriären

HÖGSKOLAN2016-02-17
Den som blir ledamot i kårfullmäktige under högskoletiden har bättre odds för jobb och karriär efter examen än andra. Det visar en studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Det går fortare att komma in i arbetslivet för den som varit ledamot i studentkårsfullmäktige. Sannolikheten att ha ett jobb på ett års sikt ökar med ungefär 20 procentenheter, och på tre års sikt ökar också sannolikheten att ha ett välbetalt arbete med omkring 10 procentenheter, enligt en rapport från IFAU. Rapportförfattarna visar i en analys av kandidater till studentkårsfullmäktige vid tre stora universitet att engagemanget faktiskt spelar roll:

”Effekterna är stora åren direkt efter studierna. Däremot är de kortlivade eftersom andra studenter kommer i kapp inom några få år”, skriver den ene rapportförfattaren Martin Lundin i ett pressmeddelande.

De som varit med i studentkårsfullmäktige blir också oftare kandidater i allmänna val. Sannolikheten att i framtiden kandidera i de politiska valen till riksdag, landsting eller kommun ökar med ungefär sex procentenheter.

”Till skillnad från effekterna på arbetsmarknadsutfall är effekterna på att delta som kandidat i allmänna val långsiktiga och lever kvar åtminstone ett decennium efter kårvalet”, kommenterar den andre rapportförfattaren Pär Zetterberg.

Resultaten gäller inte bara de studenter som kandiderar för ett riksdagsparti, utan även för studenter som engagerat sig i partier som inte finns i riksdagen.

Rapporten baseras på omkring 5 000 studenter som kandiderade i kårval vid universiteten i Uppsala, Lund och Stockholm 1982-2005.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.