Svår arbetssituation vid tingsrätten i Lindesberg

NYHET2004-04-27

En ohållbar arbetssituation. Så beskriver Arbetsmiljöinspektionen arbetsmiljön vid tingsrätten i Lindesberg.

I dag är tre anställda vid tingsrättens kansli långtidssjukskrivna. Deras arbetsuppgifter sköts av två vikarierande domstolssekreterare och en nyanställd administratör.

– Arbetsmiljön vid tingsrätten i Lindesberg har varit en följetong under flera år, säger Anette Jellve, ordförande för ST inom domstolsväsendet.

Hon säger att det handlar om ett långvarigt ledarskapsproblem. Men också om att de anställda vid tingsrätten, som är liten och därmed extra sårbar, länge väntat på besked om en eventuell sammanslagning med tingsrätten i Örebro.

Både Domstolsverket och ST-avdelningen förordar den lösningen.

Men på justitiedepartementet säger man att frågan fortfarande är under beredning.

Även Arbetsmiljöinspektionen i Örebro, som kontaktats av ST, riktar kritik mot ledarskapet:

”Otydlighet gällande roller och förväntningar samt brist på operativ, daglig ledning utgör en mycket stor psykisk belastning”, heter det i inspektionsprotokollet.

Arbetsmiljöinspektionen har ställt krav på en rad åtgärder för att förbättra situationen vid tingsrätten.

Enligt lagmannen, Lars Fallenius, är tingsrätten i full gång med att arbeta med rehabilitering och lösa de akuta problemen.

Men han slår ifrån sig anklagelserna om dåligt ledarskap.

– Kritiken är inte befogad. Jag har inte hört någon ur personalen säga något sådant. Tvärtom så hade vi en omorganisation här för två år sedan. Den var personalen nöjd med.

Det stora orosmolnet är enligt Lars Fallenius ovissheten om domstolens framtid.

ST-avdelningen har skrivit ett brev till riksdagsmännen i Örebro län där de frågar varför varken riksdag eller regering tar något beslut om Lindesberg.

– Jag vet inte varför frågan har förhalats, säger Anette
Jellve. Men vår uppfattning är att en sammanslagning med tingsrätten i Örebro är enda lösningen på arbetsmiljöproblemen.

Vid tingsrätten finns tio anställda, varav fyra är jurister.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA