Svar på hot mot pressfriheten i USA

YTTRANDEFRIHET2017-08-16

Ett 20-tal pressfrihetsorganisationer står bakom en politiskt obunden plattform för att övervaka pressfriheten i USA. En av organisationerna är svenska Reportrar utan gränser.

Syftet med den politiskt obundna plattformen US Press Freedom Tracker är att dokumentera övergrepp på journalister och angrepp på pressfriheten i USA. Initiativet kommer som en reaktion på övertramp mot pressfriheten sedan president Donald Trump tillträdde 2016.

Under de senaste månaderna har journalister anklagats för brott när de rapporterat från protester i Washington DC och North Dakota. Journalister har stoppats vid gränsen och fått sina elektroniska enheter genomsökta. Det har också förekommit fysiska övergrepp, såsom i fallet med Ben Jacobs, en kandidat till den amerikanska kongressen, skriver Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande.

Enligt US Press Freedom Tracker har 19 journalister gripits i samband med sitt arbete under 2017 och minst 10 reportrar riskerar åtal. Hittills under 2017 har också minst tio journalister stoppats vid den amerikanska gränsen och elva har råkat ut för fysiska övergrepp, skriver Reportrar utan gränser. Den svenska organisationen sitter med i styrgruppen för US Press Freedom Tracker.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA