Svar på hot mot pressfriheten i USA

YTTRANDEFRIHET2017-08-16
Ett 20-tal pressfrihetsorganisationer står bakom en politiskt obunden plattform för att övervaka pressfriheten i USA. En av organisationerna är svenska Reportrar utan gränser.

Syftet med den politiskt obundna plattformen US Press Freedom Tracker är att dokumentera övergrepp på journalister och angrepp på pressfriheten i USA. Initiativet kommer som en reaktion på övertramp mot pressfriheten sedan president Donald Trump tillträdde 2016.

Under de senaste månaderna har journalister anklagats för brott när de rapporterat från protester i Washington DC och North Dakota. Journalister har stoppats vid gränsen och fått sina elektroniska enheter genomsökta. Det har också förekommit fysiska övergrepp, såsom i fallet med Ben Jacobs, en kandidat till den amerikanska kongressen, skriver Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande.

Enligt US Press Freedom Tracker har 19 journalister gripits i samband med sitt arbete under 2017 och minst 10 reportrar riskerar åtal. Hittills under 2017 har också minst tio journalister stoppats vid den amerikanska gränsen och elva har råkat ut för fysiska övergrepp, skriver Reportrar utan gränser. Den svenska organisationen sitter med i styrgruppen för US Press Freedom Tracker.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.