Svårt att hitta i UDs arkiv

ÖPPENHET2013-09-02

Sedan i våras finns åter möjlighet att ta del av utrikesdepartementets postlistor via Regeringskansliets centralarkiv. Men svårtolkade namn på olika ärenden gör det i praktiken näst intill omöjligt att få ordentlig insyn. Det skriver tidningen Riksdag&Departement.

Efter nästan fem år och hård kritik från konstitutionsutskottet så har UD åter gjort sina postlistor tillgängliga för allmänheten.



Dock är det fortsatt problematiskt att hitta bland handlingarna då de olika ärendena inte beskrivs med sitt innehåll. Ofta förekommer endast enstaka ord som ”information” och ”beslut” i ärendemeningen, vilket medför att det är svårt att hitta den information som eftersöks, enligt Riksdag&Departement, R&D.



Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson, MP, har tidigare kritiserat svårigheten med att få insyn i UDs korrespondens. Han säger till tidningen att han inte kände till de otydliga ärendebeskrivningarna ”men att det är klart att ett diarium ska vara begripligt, annars finns det ju ingen större vits att ha ett diarium”.



Regeringskansliets informationsavdelning, Information Rosenbad, bemöter kritiken i ett svar till R&D. Där förklaras att de otydliga benämningarna används då flera handlingar är belagda med sekretess och att detta görs för att inte röja sekretessen. Enligt Information Rosenbad så är UDs diarium mer öppet nu och jämför med att hemliga ärenden tidigare inte funnit med i diariet.



”Utrikesdepartementet arbetar för närvarande med att se över rutinerna för formulering av ärendemeningar i syfte att vara så öppna som möjligt” meddelar Information Rosenbad till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA