Svårt förena studier med föräldraskap

STUDIESTÖD2003-12-05

Att vara ensamstående förälder och studera samtidigt är tufft. Många tvingas söka socialbidrag. Maureen Hoppers skulle aldrig ha klarat studierna utan stödet från familjen.

Av:  Christian Örjestål

Av Sveriges studenter har ungefär 15 procent barn. För många av dem innebär dagens studiemedelsystem en inkörsport till socialbidrag och stress.

Maureen Hoppers var 20 år när Julia-Lea föddes. För Maureen var det självklart, trots att hon var ensam om vårdnaden, att studera. Hon visste att det skulle bli slitsamt.
I dag har Maureen kommit en bra bit på vägen mot sin magisterexamen. Julia-Lea fyller snart fyra år.

Den första tiden fungerade bra. Maureen kunde jobba extra och förbättra ekonomin. Men i december slutade anställningen. Enda inkomsten var studiemedel.

– Jag har haft tur. Mina föräldrar, som arbetar utomlands, har hjälpt mig ekonomiskt. Utan dem hade jag nog inte studerat i dag.

Maureens hyra är 6 500 kronor i månaden. Hennes månatliga inkomst inklusive barn- och bostadsbidrag är 10 500 kronor. Utöver hyran tillkommer utgifter för bland annat mat, dagis, kläder, studentlitteratur och försäkringar.

– Det går ju inte ihop. Men nu när jag kommit så långt vill jag inte sluta. Om inte för min egen skull så för mina föräldrars. De har stöttat mig så länge.
Men alla har inte samma tur som Maureen.

– Jag har många vänner med barn som studerar och de har det jättejobbigt. En tjej tvingas jobba nästan 70 procent för att klara ekonomin. Hon träffar nästan aldrig sin dotter, hon har fått magsår och en massa konstiga utslag på kroppen.
Utöver ekonomin finns andra problem för studerande föräldrar.

– Ofta är tentorna på lördagar. Obligatoriska seminarier på sena eftermiddagar gör det svårt med hämtning på dagis. Föreläsningar kan byta tider med kort varsel. Ändringar i vardagen som inte fungerar för en ensamstående förälder. Eller om barnet blir sjukt – då missar du en vecka, om du har tur. Annars kanske två, vem vet?

Maureen Hoppers tror att svårigheten att kombinera föräldraskap med studier på sikt kommer att påverka barnafödandet.

– Ett problem är att föräldrarna blir allt äldre. Jag ser också hur unga mammor som inte orkar studera vidare hoppar av studierna och blir utan utbildning.

Fakta

Fakta: Studiemedel
Den 1 juli 2001 infördes ett nytt studiemedelssystem som bland annat innebär nya återbetalningsregler. Återbetalningen är inte längre kopplad till inkomst som tidigare. Det missgynnar dem som står utanför arbetsmarknaden, till exempel barnlediga. Men det slår även hårt mot dem som arbetar deltid. En annan nyhet är ett extra tilläggslån. Det ökar månadsinkomsten för föräldrar som uppfyller kriterierna för lånet. Det ökar även studieskulden.
Maureen uppfyller inte kriterierna för tilläggslånet. Hon är för ung.

Fakta: TCO
TCO har publicerat en rapport, “Att studera med barn”, som belyser problematiken med att kombinera studier och föräldraskap. Rapporten är en del av TCOs arbete för ett barntillåtet samhälle med ett föräldravänligt arbetsliv.
TCO har 80 000 studerandemedlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA