Svegfors ger Björck hälften rätt

NYHET2006-02-07

Anders Björck kritiserar, i en debattartikel i DN, Mats Svegfors och ansvarskommitténs förslag till regionsindelning. Anders Björck menar att det finns viktigare frågor än att sitta och rita kartor. STs ordförande Annette Carnhede tycker att det är bra att Björck lyfter frågan.

Av:  Christian Örjestål

I en debattartikel i Dagens Nyheter attackerar landshövdingen Anders Björck ansvarskommittén och dess ordförande Mats Svegfors. Kommittén föreslår bland annat att dagens tjugoen län ersätts med nio regioner. Anders Björck skriver:


”Förändringens märkliga utgångspunkt tycks vara sjukvårdens och landstingens tillkortakommanden vad gäller att ge människorna den sjukvård de dyrt betalar för men inte alltid får i rimlig tid. Resonemanget tycks bygga på att det är storleken det kommer an på, ju större landstingsliknande skapelser, desto bättre vård kommer att produceras. Verkligheten tycks snarast tala för motsatsen. /... / Men att basera landets statliga regionala indelning på tillkortakommanden hos landstingspolitiker och sjukvårdsbyråkrater är att börja i fel ända.”

STs ordförande Annette Carnhede välkomnar Anders Björcks utspel.

– Det är bra att han fokuserar på de här frågorna. Vi ser gärna en stor offentlig debatt och diskussion om ansvarskommitténs arbete. Jag håller med Anders Björck i en hel del. Men framför allt är det viktigt att vi diskuterar hur det offentliga Sverige ska se ut i framtiden. Ansvarskommittén har fokuserat mycket på gränsdragningar mellan kommun och regering. Men det finns andra dimensioner som måste vara med i övervägandet. Nationalstaten Sveriges roll i ett framtida EU är ett exempel.

Även Mats Svegfors har reagerat på debattartikeln.

– Ja, det skulle vara svårt att inte reagera på den. Jag kan ge Anders Björck till hälften rätt då den regionala röran verkligen behöver redas ut. Björck för då och då fram ett rimligt resonemang och frågeställningar om landstingens vara eller icke vara. En grundfråga i vårt uppdrag är just sjukvården och hur den ska organiseras i framtiden. Kan verkligen små landsting klara av huvudmannaskapet för sjukvården med allt vad det innebär av förvaltning och utveckling? Jag ställer mig frågande till det.

Enligt Svegfors har länsindelningen spelat ut sin roll. Och han anser att det i dag inte finns några möjligheter att skapa en fungerande förvaltningsstruktur för 21 län.

– Moderna kommunikationer och en effektivare infrastruktur har gjort att människor rör sig över allt större områden. Flera av de stora infrastrukturverken har växt ur de regionala strukturerna och organiserat sig i färre regioner i stället för länsvis.

Anders Björck riktar en del frågor till ansvarskommittén. En fråga handlar om länsstyrelsernas framtida roll och vilka befogenheter som staten ska delegera regionalt.

– Grunden där handlar om hur vi kan förbättra samverkan mellan stat och region. Det handlar inte om att delegera ärenden från regering till länsstyrelse. Snarare bör länsstyrelsen fungera som samordnande organ inför regeringens beslutsfattande, säger Mats Svegfors.

Annette Carnhede, förbundsordförande
Annette Carnhede, förbundsordförande

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA