Svensk arbetsfred bäst i Norden

ARBETSMARKNAD2023-03-03

Trots att Sverige har den klart största arbetsmarknaden i Norden, är antalet förlorade arbetsdagar per år till följd av strejker och lockouter betydligt lägre än i våra grannländer, konstaterar Medlingsinstitutet i sin årsrapport.

Antalet förlorade arbetsdagar på grund av strejker och lockouter är ett vedertaget internationellt mått för stridsåtgärder på arbetsmarknaden. Medlingsinstitutet gör i sin årsrapport en jämförelse mellan den svenska arbetsmarknaden och de övriga nordiska ländernas. Flest förlorade dagar under 2021 redovisar Danmark. Därefter följer Norge och Finland. 2021 är det senaste år som samtliga länders myndigheter publicerat statistik.

I Sverige förlorades under 2021 sammanlagt 11 arbetsdagar i samband med strejk eller lockout. I Finland blev siffran 34 100 förlorade dagsverken, i Norge 116 250 och i Danmark 243 400. Nästan samtliga dagar i Danmark gick förlorade i konflikter inom offentlig sektor, enligt Medlingsinstitutets redovisning. I Finland handlade det i huvudsak om konflikter inom hotell- och restaurangnäringen, medan utbildningssektorn stod för flest förlorade dagar i Norge.

Årsrapporten redovisar också siffror för åren 2010–2021. För svensk del var 2012 det år då flest arbetsdagar gick förlorade i konflikter, 37 072 dagar. Det året var det bara Norge som passerade Sverige, med 360 643 förlorade dagar. Men sett över hela perioden har Sverige det lägsta antalet förlorade dagar i norden, i genomsnitt 8 100, att jämföra med 110 300 i Danmark, 122 300 i Finland och 126 500 i Norge.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA