Per Hilmersson.
Per Hilmersson.

Svensk ny generalsekreterare i Europafacket

FACKLIGT2019-05-27
TCOs internationella sekreterare, Per Hilmersson, valdes till en av två vice generalsekreterare vid Europafackets kongress. Därmed blir han en del av organisationens verkställande ledning.

Per Hilmersson har tidigare varit chef för LOs, TCOs och Sacos gemensamma Brysselkontor, och nominerades av samtliga centralorganisationer i Norden samt av olika fack i Holland, Italien, Polen och Litauen, påpekar LO i ett pressmeddelande.

”Vi har stora utmaningar framför oss. Inte minst med tanke på de högerextrema och nationalistiska vindar som blåser över Europa. Efterdyningarna av den ekonomiska krisen hänger fortfarande kvar och präglar vardagen för många av Europas arbetare”, säger Per Hilmersson till LO. 

Under Europafackets kongress förra veckan antogs ett nytt politiskt handlingsprogram kring frågor som finanspolitik, arbetsmarknadspolitik, sociala frågor, migration och digitalisering.

”Jag hoppas bidra med kunskap om den svenska modellen med starka parter och kollektivavtal. Och visa på vikten av det för att skapa hållbar, inkluderande tillväxt. Inte så att jag vill exportera den svenska modellen. Men EU kan främja uppbyggnad av parternas kapacitet genom finansiering och Europafacket kan vara plattform för det”, säger Per Hilmersson till Arbetsvärlden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.