De svenska statsvetarna Jenny Jansson och Katrin Uba på Uppsala universitet har undersökt hur europeiska fackföreningar använder Youtube.
Bild: Mostphotos
De svenska statsvetarna Jenny Jansson och Katrin Uba på Uppsala universitet har undersökt hur europeiska fackföreningar använder Youtube.

Svenska fack störst på Youtube

FACKLIGT2018-09-13

Svenska fackförbund lägger ned mycket tid och får bra spridning på sina Youtube-filmer, däremot publicerar de relativt få. Italienska fack spottar ur sig hemmasnickrade filmer från demonstrationer, men har få tittare. Det visar en rapport från två svenska statsvetare, skriver Arbetet Global.

När LO lade ut sin valfilm i augusti seglade den snabbt upp på förstaplatsen över mest visade fackliga Youtube-filmer i Europa. Men redan innan var det en svensk film som hade rekordet, TCOs “Like a Swede” från 2014, rapporterar Arbetet Global.

Det är de svenska statsvetarna Jenny Jansson och Katrin Uba på Uppsala universitet har undersökt hur europeiska fackföreningar använder Youtube. De har gått igenom hur 80 fackliga organisationer i Europa har använt Youtube under åren 2007 till 2016.

Undersökningen visar att det finns stora skillnader i hur facken i norra och södra Europa använder sig av det virala verktyget.

“Facken i södra Europa laddar upp flest filmer men det är mest klipp på demonstrationer, det gör man inte i Sverige. Jag tror att vi i Sverige är mer medvetna att om vi lägger ut filmer på de som demonstrerar så kan högerextrema rörelser använda sig av det”, säger Jenny Jansson till Arbetet Global.

I Sverige finns det, enligt henne, skillnader mellan hur arbetar- och tjänstemannafacken använder filmer.

“LO-förbunden använder mer Youtube för att informera medlemmar och därmed stärka den interna demokratin. Det är också viktigt, men det finns nog ett utrymme för fler förbund att använda Youtube för att värva flera. Vi vet också att ungdomar använder Youtube för att söka information”, säger Jenny Jansson till Arbetet Global.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA