Svenskarnas parti får besöka lärosäte

HÖGSKOLAN2014-04-24
Alla partier, även nazistiska Svenskarnas parti, är välkomna till Linnéuniversitetet, enligt universitetsledningen. SFS, Sveriges förenade studentkårer, är kritiskt, rapporterar P4 Kronoberg. Men STs företrädare vid universitetet stöder ledningens beslut.

Svenskarnas parti kallar sig själva folkets front och anser exempelvis att endast den som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet ska kunna vara svensk medborgare. 

Linnéuniversitetets ledning har uttryckt att alla partier, även Svenskarnas parti,  får komma till universitetet.

”Är det en partipolitisk organisation som tänker ställa upp i val så är de välkomna förutsatt att de inte framför något budskap som kan innebära lagbrott”, säger Christel Olsson, chef för lokal- och serviceavdelningen till radiokanalen.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, är kritiskt mot universitetets ställningstagande och oroar sig för studenternas säkerhet. Erik Arroy, ordförande för  SFS, säger till Sveriges Radio P4 Kronoberg att man i stället borde markera att ett parti som står för en syn där man nedvärderar människor på grund av deras ursprung inte borde vara välkommet.

ST inom Linnéuniversitet har varit med när myndigheten har diskuterat frågan i universitetsstyrelsen.

− Det är inte så att vi välkomnar rasistiska partier. Men i grunden håller jag med om att vi som myndighet ska vara oberoende och värna demokratin, säger Margareta Wester, ordförande för ST inom Linnéuniversitetet.

Hon framhåller dock att om det blir hotfullt eller påverkar arbetsmiljön kommer saken i ett annat läge.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.