Sverige botten på integration

INTEGRATION2012-11-19

Sverige är näst sämst i klassen på integration. Det visar en jämförelse av 16 europeiska länder som gjorts av professor Ryszard Szulkin vid Stockholms universitet.

Sociologen Ryszard Szulkin har studerat i vilken utsträckning personer som invandrat fått jobb i det nya landet under de tio första åren, uppger Ekot.

”De som har varit här upp till tio år har lägre sysselsättningsgrad och högre arbetslöshet än i många andra europeiska länder”, säger Ryszard Szulkin till Ekot.

Samtidigt är en förklaring, enligt Ryszard Szulkin, att länderna i undersökningen tar emot olika typer av invandrare. De länder som Sverige jämförs med tar exempelvis i högre utsträckning emot arbetskraftsinvandrare medan Sverige tar emot fler flyktingar.

I studien har ingått bland andra Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Norge och Danmark. Sverige utmärker sig enligt Ryszard Szulkin starkt negativt. Arbetslösheten bland dem som invandrat till Sverige ligger under de tio första åren i landet på 23 procent för män och 27 procent för kvinnor. Det är bara i Spanien som arbetslösheten är högre bland män och bara i Frankrike som arbetslösheten är högre bland kvinnor.

Enligt Ryszard Sulkin visar siffrorna att det tar alldeles för lång tid att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Men efter tio års tid händer något i statistiken. Då kommer Sverige ikapp de jämförda länderna med en arbetslöshet på elva procent för både män och kvinnor.

”En optimistisk syn på det hela är att det tar lång tid, men så småningom blir de allra flesta aktiva på arbetsmarknaden och hittar sin plats. Men att etableringstiden är för lång”, säger Ryszard Sulkin till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA